fbpx

Kokosowe muffiny

Lubisz smak kokosa a baton bounty to jeden z Twoich ulubieńców? W takim razie koniecznie musisz wypróbować ten przepis!

Lista składników:

  • Jaja kurze 2szt▫️
  • Olej rzepakowy 10g
  • Mąka kokosowa 25g
  • Soda oczyszczona 2g▫️
  • Ksylitol lub inny słodzik 40g▫️
  • Mleczko kokosowe 60ml (połączyłam część stałą mleczka z częścią płynną)▫️
  • Kakao 15g

Z takich proporcji wyjdzie Wam około 6 muffinek.

Dodatki do ozdobienia muffin:▫️Ja użyłam kremu proteinowego o smaku kakaowo-orzechowym z lidla oraz wiórki i płatki kokosowe. Ale jeśli nie masz takiego kremu, możesz rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i ozdobić ostygnięte babeczki a następnie posypać wiórkami/płatkami kokosowymi.▫️

  • Krem 12g
  • Wiórki 6g

Sposób przygotowania:

1. Jaja wbij do miski. Dodaj mleczko, olej i zmiksuj na gładką masę.

2. Do drugiej miski wsyp słodzik, kakao, mąkę, sodę i wymieszaj.

3. Suche składniki dodaj do mokrych, dokładnie wymieszaj.

4. Przelej masę do foremek.

5. Piecz w 180 stopniach 20-25 min (czas pieczenia dostosuj do piekarnika). Za pomocą patyczka sprawdź czy babeczki są dobre.

6. Ostygnięte muffiny ozdób dodatkami.

  • Całość z dodatkami: 660 kcal –> 20,8g B: 41,8g T: 72,0g W

Muffiny wychodzą przepyszne! Są lekko wilgotne i słodkie. Oczywiście ilość dodanego ksylitolu czy erytrytolu możecie zmienić pod swoje preferencje. Polecam wypróbować przepis 🙂

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00