Lubisz smak kokosa a baton bounty to jeden z Twoich ulubieńców? W takim razie koniecznie musisz wypróbować ten przepis!
Lista składników:
- Jaja kurze 2szt
- Olej rzepakowy 10g
- Mąka kokosowa 25g
- Soda oczyszczona 2g
- Ksylitol lub inny słodzik 40g
- Mleczko kokosowe 60ml (połączyłam część stałą mleczka z częścią płynną)
- Kakao 15g
Z takich proporcji wyjdzie Wam około 6 muffinek.
Dodatki do ozdobienia muffin:Ja użyłam kremu proteinowego o smaku kakaowo-orzechowym z lidla oraz wiórki i płatki kokosowe. Ale jeśli nie masz takiego kremu, możesz rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i ozdobić ostygnięte babeczki a następnie posypać wiórkami/płatkami kokosowymi.
- Krem 12g
- Wiórki 6g
Sposób przygotowania:
1. Jaja wbij do miski. Dodaj mleczko, olej i zmiksuj na gładką masę.
2. Do drugiej miski wsyp słodzik, kakao, mąkę, sodę i wymieszaj.
3. Suche składniki dodaj do mokrych, dokładnie wymieszaj.
4. Przelej masę do foremek.
5. Piecz w 180 stopniach 20-25 min (czas pieczenia dostosuj do piekarnika). Za pomocą patyczka sprawdź czy babeczki są dobre.
6. Ostygnięte muffiny ozdób dodatkami.
- Całość z dodatkami: 660 kcal –> 20,8g B: 41,8g T: 72,0g W
Muffiny wychodzą przepyszne! Są lekko wilgotne i słodkie. Oczywiście ilość dodanego ksylitolu czy erytrytolu możecie zmienić pod swoje preferencje. Polecam wypróbować przepis 🙂