fbpx

Substancje słodzące – czy należy się obawiać?

Aktualnie walczymy z epidemią otyłości. Problem nadmiernej masy ciała coraz częściej dotyczy dzieci. Siedzący tryb życia i ogromny asortyment wysokokalorycznych produktów spożywczych sprawiają, że masa ciała gwałtownie rośnie nawet wśród najmłodszych. Największym problemem jest nadmierne spożycie cukru. Jak więc go zastąpić?

Cukier możemy zastąpić w swojej kuchni stosując ogólnodostępne słodziki. Przykładowo:

  • Stewia to naturalna substancja słodząca. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków – jest oporna na wysoką temperaturę, nawet do 200 stopni.
  • Ksylitol to alkohol cukrowy ,który pozyskuje się z brzozy. Ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier. Zawiera dwukrotnie mniej kilokalorii niż cukier. W przemyśle spożywczym można go spotkać jako dodatek do żywności E967 między innymi w gumach do żucia. Ksylitol wykazuje działanie przeciwpróchnicze. Stosowany w nadmiarze może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha, biegunki).
  • Erytrytol to substancja słodząca stosowana jako dodatek do żywności. Należy do tej samej grupy związków chemicznych co wspomniany wyżej ksylitol. Dostarcza 0 kcal. Jego indeks glikemiczny również wynosi 0. Jest nieco mniej słodki niż cukier.

Powyższe słodziki są dobrym wyborem w poszukiwaniu zamienników dla cukru. Sprawdzą się zarówno do kawy czy herbaty jak i do wypieków, deserów, sosów.

Napoje zero dobrym wyborem?

Cukier jaki dodajemy na codzień do posiłków to tylko namiastka tego, co znajduje się w spożywanych przez nas produktach, idąc przez płatki śniadaniowe, po musli i jogurty aż do napojów słodzonych. W związku z tym, tak istotne jest by sprawdzać skład produktów i zwracać uwagę na zawartość dodanego cukru. Jedną z alternatyw są napoje zero. Nie zawierają cukru a tym samym nie dostarczają nam zbędnych kilokalorii. W związku z tym, zawierają substancje słodzące. Czy należy się ich obawiać? Niekoniecznie. Substancje te zostały dokładnie przebadane i stanowią dobry zamiennik cukru. Jak ze wszystkim – nie warto z nimi przesadzać, ale nie musimy się ich obawiać. Wręcz przeciwnie – ich stosowanie jako zamiennik cukru stanowi prewencję nadwagi, otyłości i chorób dietozależnych.

Bezpieczne niskokaloryczne substancje słodzące dopuszczone przez Unię Europejską na podstawie badań i opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Zespołu ds. Dodatków do Żywności i Składników Pokarmowych: acesulfam-K (E950) aspartam (E951) sól aspartam–acesulfam (E962) cyklaminian (E952) neohesperydynaDC (E959) sacharyna (E954) sukraloza (E955) taumatyna (E957) neotam (E961) erytrytol (E968) oraz glikozydy stewiolowe (E960)

A co z tym aspartamem?

Substancją ,która często budzi wiele kontrowersji jest aspartam. Trzeba jasno zaznaczyć, że nie ma żadnych podstaw, by unikać aspartamu. Aktualne badania naukowe nie wskazują, iż spożycie aspartamu prowadzi do rozwoju nowotworów.

Dla aspartamu wyznaczono ADI czyli dopuszczalne dzienne spożycie. Oznacza to ilość substancji jaką można spożywać codziennie, przez całe życie i nie wywoła to żadnych negatywnych skutków na naszym zdrowiu. Dzienna maksymalna dawka dla aspartamu to 40mg/kg masy ciała na dobę. Jest to ilość, jaką ciężko przekroczyć. Badania jednoznacznie mówią ,iż aspartam to nie jest związek rakotwórczy.

Słodziki dla diabetyków?

Co z osobami chorymi na insulinooporność i cukrzycę? Polskie Towarzystwo Diabetologiczne jasno zaznacza, iż stosowanie niskokalorycznych substancji słodzących to dobra alternatywa również dla osób z zaburzoną gospodarką węglowodanową.

“Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne potwierdzają bezpieczeństwo stosowania
niskokalorycznych substancji słodzących w produktach żywnościowych i rekomendują zastępowanie nimi sacharozy przez osoby z rozpoznaniem nadwagi i otyłości, a szczególnie w sytuacji występowania zaburzeń gospodarki węglowodanowej (nieprawidłowej glikemii na czczo, nietolerancji glukozy i cukrzycy typu 2).”

Biorąc pod uwagę wszystkie aspekty i dowody naukowe, warto zwrócić uwagę jaką ilość cukru spożywamy i szukać zamienników. Nie oznacza to ,że musimy zupełnie zrezygnować ze słodyczy, deserów. Ograniczenie takich ilości cukru i stosowanie słodzików będzie dobrym początkiem dla lepszych nawyków żywieniowych.

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00